13 min

Vil vi bedras...?

Fra tidenes morgen har mennesket forsøkt å finne måter å utkonkurrere hverandre på. Enten det for mange tusen år siden var kamper mellom stammer eller det i dag er å skape den beste utøveren så har vi hele tiden søkt etter bedre metoder. Er alle nye metoder bedre...?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Fra tidenes morgen har mennesket forsøkt å finne måter å utkonkurrere hverandre på. Enten det for mange tusen år siden var kamper mellom stammer eller det i dag er å skape den beste utøveren, så har vi hele tiden søkt etter bedre metoder. Er alle nye metoder bedre eller er det enkle ofte det beste?

Frokosten...

10.000 år siden...

Unge Leif våkner en morgen og sulten gnager. "Hmmm, merkelig" sier han. Ringeklokken har akkurat ringt og det er ikke noe i kjøleskapet... "Hvordan i all verden skal jeg overleve dagen. Om noen tusen år finner de jo ut at man er nødt til å spise hver tredje time. Jeg må forte meg å finne mat mens jeg fortsatt har energi..."

Vi vet alle at dette er en overdrift, men det symboliserer allikevel hvor feil man i blant kan ta og hvordan vi som mennesker har en tendens til å følge utsagnet:

"Tell me three times and it´s true"
- Lewis Carrol

 

I mange år har vi hørt at frokosten er dagens viktigste måltid og man må spise frokost. Faktisk er det også slik at slanke mennesker i større grad enn overvektige spiser frokost og dermed må det jo være slik at man må spise frokost for å være eller bli tynn, eller...

Faktum er at frokosten ikke er et være eller ikke være for å bli eller holde seg slank. Noen mennesker kan faktisk ikke fordra frokost og har allikevel klart å holde seg slanke. Andre sverger igjen til frokosten og sier de ikke kunne tenke seg et liv uten. "Dagen er liksom ikke helt den samme uten!".

Så, trenger vi frokosten? Kanskje, kanskje ikke. Hva passer for deg? Er du en person som ikke kan fordra frokost så ikke fortvil, du kommer til å overleve denne dagen også. Siden ordet frokost, eller "breakfast" bare handler om å bryte fasten så vil jo det første måltidet hver dag faktisk være break-fast. Grei måte å komme seg unna på eller hva...

Man må spise hver tredje time...

Stakkars Leif. Ikke bare finnes det ingen frokost i kjøleskapet når han våkner, men han må også på en eller annen måte ha tilgang til mat hver tredje time også. Ikke rart vi holdt oss slanke før. Først fiske, så lage mat. Så jakte, så lage mat. Så plukke bær, så lage mat. Så.... Hvor i all verden ble det av dagen? Det ble jo mørkt før andre måltid var funnet, jaktet, fisket...

I en uforutsigbar verden uten fast tilgang på mat hver tredje time, eller hver tredje dag for den saks skyld, så har mennesket gjennom evolusjonen lært seg å gå perioder uten mat. Ikke bare fungerer det, men det har i mange tilfeller vist seg å være prestasjonsøkende, skjerpende for den kognitive evnen og til og med energiskapende.

Så, ikke bare klarer vi oss uten frokost, vi klarer oss også uten å spise hver tredje time. Så lenge energibehovet tilfredsstilles vil vi ha tilstrekkelig med energi, selv uten frokost og uten å snu livet på hodet for å kunne spise hver tredje time, inkludert på jobben. Om ingen andre jubler så tror jeg arbeidsgiver i sitt stille sinn gir seg selv et "high-five". En liten spisepause flere ganger om dagen kan fort stjele mye tid.

Så lenge ikke kaloribehovet overstiges vil vi også kunne unngå vektoppgang utover det som er ønskelig. Kanskje ikke regnskapet er fullstendig i balanse hver dag og hver time, men over tid så fungerer det oftest helt fint. I tillegg, om du ikke spiser like ofte, kan du faktisk spise mer til hvert måltid. Ganske bra for de i en familiesituasjon, der middagen da kanskje kan nytes i større grad uten å tenke så mye på mengden og innholdet. Helt suverent for Leif, rundt leirbålet på kvelden...

Etter trening må jeg ha restitusjonsdrikk...

Leif og hans venner har akkurat kommet hjem etter fire timers løpetur. Det dyret var skikkelig utholdende... Takk og pris for den riktige drinken som står i kjøleskapet med 0,25 gram protein og 1 gram karbo pr kilo. Leif gjetter vilt, 80,85 eller 90 kilo? Han har jo blitt litt slankere siste tiden og siden det er så viktig med det riktige innholdet så er han ganske oppgitt. Hvor i all verden er badevekten når man trenger den?

Restitusjonsdrikk kan for all del være viktig. For individer som trener mye og er avhengig av maksimal restitusjon kan den være avgjørende. Men, hvor viktig er den egentlig, og hvor viktig er det å ha de eksakte mengdene av alle stoffene?

Sjoklademelk har jo vist seg å være nesten like bra som de mest avanserte post-workout-shakes så det finne kanskje en mulighet for at vi overvurderer effekten av dette. Les artikkel her.

Casey et al. Effect of carbohydrate ingestion on glycogen resynthesis in human liver and skeletal muscle, measured by (13) C MRS: Am J Physiolo Endocrinol Metabol 2000 Jan; 278: E65-75

I tillegg er det kanskje vel ikke like nødvendig etter å ha sittet 30 minutter på en liggende ergometersykkel på nivå 2... Kaloriinnholdet i en drink kan jo raskt nærme seg 500 kalorier og siden forbruket på nevnte sykkel sannsynligvis ligger et sted mellom 100 og 200 kalorier så vil jo netto kalorioverskudd være så stort at vektreduksjonen er en saga blott. Ikke så bra for den som vil ned i vekt...

Kosttilskudd er nødvendig..

"Ja, ja, det heter kost-TILSKUDD, men kan jeg ikka bare spise mer av det så slipper jeg all den maten. Det tar jo tid å lage den også og jeg trenger restitusjonen. ".

Kosttilskudd er nok grovt overvurdert. Ikke det at vi ikke forsøker å finne "hemmeligheten" for det gjør vi alle. Vi søker alle etter det lille ekstra som kan gi mer resultater. Troligvis er det ikke sikkert at det er gamma oryzanol, betaglukotiden, kryptonitium, frie ammosyre, green radiation eller en av de andre tilskuddene som har gjort at noen har blitt i form, men heller det at de har gjort det kjedelige. Du vet, det vi alle forsøker å unngå; hardt arbeid, gang etter gang, bra og nok mat, god søvn og et stort smil.

Stakkars Leif forresten. Gamma oryzanol og alle de andre "fancy-schmanzy" tilskuddene kommer jo ikke før om 9978 år. Enda godt han var født med gode gener. Hvis ikke hadde han vært liten og svak og i dårlig form.

Søvn er overvurdert...

Hvem i all verden har sagt man behøver å sove så mye? 7-9 timer HVER natt er for pyser. Hvem i all verden rekker vel å sove så mye mellom all matlaging og spising (hver tredje time), hver trening (cardio morgen og styrke kveld), alle seriene i benk (med belte selvsagt) og alle timene i solarium (musklene må jo synes). Og forresten, barberingen av brystkassen tar også tid. Dessuten skal jeg på byen også. Næh...sove får man gjøre når man blir gammel. Fikser ikke tilskuddet dette egentlig...

En kommentar til de som tror dette er ment som kritikk: Vi gjør alle de samme feilene og du er helt sikkert en av de som en eller annen gang har sett tilbake og sett humoren i det man en gang gjorde (hockeysveisen fra videregående, Ball genseren og oppbrettede olabukser eller hårspray som hadde forurenset Tokyo). Undertegnede er i hvertfall en av de, så om noe så er dette et forsøk på å se tilbake og le litt av seg selv, ikke andre...

En liten advarsel til slutt... (vi regner med at alle forstår ironien og ser det humoristiske)

For jenter og kvinner: Alle kvinner bør være veldig oppmerksomme på mengden styrketrening som utføres. Belastningen må være så lett at det bare er de rosa hantlene innerst i yoga-rommet som benyttes. Repetisjonsantallet bør alltid være over 20 og gjerne opp mot 50 for å få ”lange, slanke muskler”. I tillegg bør man ikke benytte såkalte baseøvelser som simulerer hvordan kroppen rører på seg i det virkelige livet, men benytte seg av øvelser som strammer opp enkelte deler av kroppen som eksempelvis nedre delen av magen, baksiden av armen og fjerner litt, men bare litt av fettet over rompen. Du vet akkurat der hvor buksen strammer litt...

Alle har vel hørt at Madonna bare trener yoga og med lette vekter. Ingen kan vel tro at den veltrente kroppen noen gang har gjort noe annet enn lett trening, da ville hun jo hatt alt for mye muskler.

Og for all del, ikke spis proteiner, da kommer du til å våkne opp en morgen med masse muskler, skjegg og grov stemme. I tillegg vil alle begynne å tro du har gjort noe ulovlig siden du plutselig har fått så store muskler.

Fortsett også med kondisjonstreningen. Du vet, den timen på trappemaskinen etter de to gruppetimene, ”Stram opp” og ”Toning”. Ikke hør på de som sier at det er negativt, de vet ikke hva de snakker om.

Om du i tillegg henger på armene i trappemaskinen kan du får kaloritelleren på maskinen til å bli skikkelig høy. Minst verdt en Snickers...

Proteiner unngår man som pesten fordi det bygge for store muskler. Salat derimot er det eneste som gjelder...

For gutter og menn: Aldri reduser belastningen, men få heller hjelp av partneren. La han dra litt ekstra og ikke bry deg om at det egentlig finnes teknikk. Det gjør jo bare at du må redusere belastningen. Er det forresten noen gang bevist at det er farlig å sprette stangen mot brystet i benkpress?

Ingen vet jo egentlig hvem som løfter, spesielt ikke av de vakre pikene som studerer deg så inngående. Smerter er egentlig bare tegn på ”feighet som forlater kroppen” og alle ekte mannfolk har litt vondt. Lag også litt lyder når du tar i. Om du ikke tar i, lag lyder allikevel....

Beltet du benytter er nødvendig. Det som holder magen inne og som brukes i alle øvelser, er skikkelig bra. Styrkeløfterbelte i situps beskytter ryggen og ryggsmerter vil man ikke ha. Drareimene er også nødvendige. De lærreimene som du snurper deg fast i stangen med gjør jo at du kan bruke skikkelig tunge vekter. De hjelper også i bicepscurl fordi du blir jo så sliten i underarmene. I benkpress også. Der gjør reimene at du sitter skikkelig godt fast i stangen så når du spretter vekten fra brystkassen så mister du den i hvert fall ikke.

I tillegg, proteinpulver er utrolig viktig. Det er faktisk slik at mer er bedre. Det samme med kosttilskudd. Selvsagt må det være bra når de reklamerer så mye. Et dårlig kosthold kan repareres med de riktige tilskuddene. Spis nok mat. Det er viktig å ha et stort kaloriunderskudd for å bygge muskler. Dessuten er du ikke feit, bare muskuløs... I tillegg har alle menn i din familie tung benbygning.

Og de som sier at bentrening er viktig. Det er bare tull og tøys. Man kan jo gå med bukse, eller stå i vannet om man er på stranden. Det finnes jo også lange shortser.

Muskler i leggene er også vanskelig å bygge. Du vet de genene er nesten umulige å slåss mot. Du har jo tatt en serie med tåhev med 20 repetisjoner hver eneste uke i minst 3 uker og ingenting skjer. Biceps derimot vokser mer. Mulig du skal øke fra 5 øvelser med 5 serier til 6 øvelser. Mer er jo bedre...

Magetrening er ikke nødvendig. Man får nok trening ved å bruke baseøvelser. Du gjør jo ikke baseøvelser, men du må jo stabilisere skikkelig når du ligger på rygg og tar benkpress. Du blir skikkelig støl i magen av det. Dessuten tar du jo situp regelmessig hver morgen. Den ene på veien opp av senga...

Og som alle gutter vet; kondisjonstrening er for pyser.. Du mister muskler når du driver med det.

Stretching også; bare for gutter i tights på ”feil side av streken...”

Til de av dere som sliter med å få litt muskler: Alle som får det til har sikkert gjort noe ulovlig. Du trener jo minst like hardt som alle andre. Man må jo ha lange pauser når man trener tungt. Han veltrente i hjørnet selger noe ulovlig har jeg hørt....

Husk også på at ”pumpen” er viktig. Masse pushups på slutten av brysttreningen setter siste kronen på verket. Det synes at du har skikkelig ”pump”, i hverfall for damene...

Get the point...?

 

 

 

For sikkerhets skyld: dette var da ment som en beskrivelse av hvordan ting ikke skal være eller gjøres. Om noen provoseres handler det sannsynligvis om en av to ting:

  1. du har ikke visst bedre og er da uforskyldt
  2. du bryr deg ikke så da får du skylde deg selv

Med anbefaling om å tenke selv.

Publisert: 09.06.2016 KL. 08:35
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.