3 min

Ukens forskning: Ankelmobilitet

Hva er nok ankelmobilitet?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Ankelmobilitet er et interessant og meget viktig emne, spesielt innen prestasjonsrettet trening, og for å optimalisere teknikk i øvelser for underekstremitetene. Ankelmobilitet og mangel på sådan er for eksempel noe som ofte medfører kompensasjoner i knebøy, frontbøy og spesielt olympiske løft(på grunn av svært store krav til nok dorsalfleksjon).

Dårlig ankelmobilitet er et ofte oversett problem som ved korrigering virkelig kan forbedre resultatene og teknikken i mange øvelser. Svært mange mangler dorsalfleksjon og årsakene er mange. En ting man blant annet ser at påvirker mobiliteten er høyhæla sko som mange damer bruker ofte. Som resultat av at de ved slikt skotøy går i en plantarflektert posisjon over lengre tid reduseres dorsalfleksjonen.

Om ankelmobiliten er svært innskrenket vil det også kunne medføre kompensatorisk bevegelse ved vanlig aktivitet som å gå og løpe. 

Les også: Er du begrenset av anklene?

Hvor mye er nok?
Svaret er at det kommer an på. Det kommer an på hva slags behov du har for mobiliteten i anklene og det kommer an på hva slags kropp du har. Antropometri(målinger av menneskekroppens proporsjoner) vil i stor grad også påvirke behovet. En med korte lårben vil ikke trenge like mye ankelmobilitet som en med lange. På grunn av antropometriske forskjeller er det også vanskelig å finne en enkel test av ankelmobilitet og hva som er tilstrekkelig fordi lengdeforholdene på legger og lårben vil påvirke en test(slik som på bildet over).

For å måle eksakt ankelmobilitet må man måle grader og det krever utstyr de færreste har tilgang på. 

Et studie(1) fant at normal ikke-vektbærende dorsalfleksjon ble målt til 0 til 16,5 grader og 7,1 til 34,7 grader vektbærende.  

Et annet nytt studie(2) så på korrelasjonen mellom ikke-vektbærende og vektbærende dorsalfleksjon hos 43 friske menn. Forskerne konkluderte med at det var signifikante forskjeller i ikke-vektbærende og vektbærende målinger og at de to målingene ikke kan brukes om internt om hverandre.

Oppsummering
- Nok dorsalfleksjon er viktig, men svært stor dorsalfleksjon kan medføre svært knedominant mønster med påfølgende store skjærekrefter. Dette kan utsette knærne. For lite dorsalfleksjon vil i knedominante øvelser føre til mer "forward lean" og et mer hoftedominant mønster.
- Behovet for nok dorsalfleksjon er individuelt. 
- Høye hæler på sko kan redusere dorsalfleksjonen over tid.
- Studier viser forskjell i krav til dorsalfleksjon i ikke-vektbærende og vektbærende sammenheng.


Referanser:

1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8135911
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23001734

Publisert: 27.06.2013 KL. 11:51
Kategori: Aktuelt

Har du lest disse?

Hvordan bør man spise for å legge på seg muskler?
Noen ganger kan for mye kunnskap skape kaos.
Det har vel egentlig ikke vært noen tvil...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.