3 min

AFPT i VG

Uttalelse om øvelsen planken
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Kommentar til artikkelen:

Jeg ble oppringt for noen dager siden av VG vedrørende mitt syn på øvelsen planken basert på at det var en ny artikkel fra Kari Bø om emnet. Jeg har lest artikkelen og synes noe av informasjonen er nyttig, men at den er noe unyansert og ikke helt svarer på spørsmålet den selv stiller. Innledningsvis blir det spurt om planken er en god øvelse, mens det artikkelen i hovedsak dreier seg om er hva slags effekt øvelsen har for gravide. Det er også mye snakk om spesifikke magemuskler, hvilket er viktig, men jeg synes hun utelater å prate om lumbal columna og hvordan mageøvelser påvirker denne. Det er også et viktig tema som burde inngått i en slik type diskusjon.

At øvelsen er lite "funksjonell" mener jeg blir en dødfødt diskusjon i seg selv da hva som er funksjonellt avhenger 100% av hva som er målet med treningen. For en danser eller kampsportutøver vil hva som er funksjonellt være vidt forskjellig. Funksjonell er forøvrig sett fra mitt ståsted et så misbrukt uttrykk at jeg vegrer meg for å bruke det. All trening blir idag omtalt som "funksjonell" og om ikke treningen er "funksjonell" er den ikke bra. Tricepsextensions blir for eksempel aldri omtalt som funksjonell fordi den trener en isolert muskelgruppe. Hva da med kastidretter og sporter som er avhengig av tricepsstyrke? Hvorfor er det ikke bra da? Det er behov for at folk begynner å forstå hva funksjonellt er. Det skal gi en overføringsverdi til en ønsket sammenheng eller aktivitet. Dermed kan alt være funksjonelt for den rette personen.

Det er helt rett at det ikke finnes en haug med forskning som viser at planken kan forebygge ryggplager. Det er imidlertid ganske stor grunn til at tro at styrke(både statisk og dynamisk) av muskler som stabiliserer og skaper bevegelse i ryggen er fordelaktig for både eksisterende plager og for å forebygge kommende plager. Alt fra plankevarianter til crunch/chops/anti-rotasjon og flere øvelser kan sikre dette. Svært mange terapeuter har meget god erfaring ved bruk av slike øvelser i opptrening og det er mange som mener statisk strening bør foregå og utvikles før dynamisk trening.

Det er også snakk om hva som er "den beste øvelsen", hvilket jeg ikke kan se hvorfor man skal snakke om. Best for hvem? best for når? Man må forstå at alt er individuellt betinget og at det ikke finnes noen fasit på hva som er best.

Til sist: Planken er ikke planken. Det finnes mange måter å gjøre den på. RKC planken er for eksempel en meget tøff variant av øvelsen som medfører korte hold med maks spenn i hele kroppen. Da snakker vi ikke om utholdende styrke.

Publisert: 26.06.2013 KL. 11:42
Kategori: Aktuelt

Har du lest disse?

Hvordan bør man spise for å legge på seg muskler?
Noen ganger kan for mye kunnskap skape kaos.
Det har vel egentlig ikke vært noen tvil...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.